Volume: 2 Issue: 2, 12/29/23

Year: 2023

Bozok Journal of Engineering and Architecture; Makine, İnşaat, Elektrik-Elektronik, Yer Bilimleri, Bilgisayar, Bilişim Teknolojileri, Enerji, Endüstri, Çevre, Otomotiv ve diğer tüm mühendislik bilim dalları ile Mimarlık, Tasarım, Şehir ve Bölge Planlama alanlarında hazırlanmış güncel ve özgün değeri olan orijinal araştırma makaleleri, derlemeleri, teknik notları, bildirileri ve editöre mektup niteliğindeki yazıları yayımlayarak ulusal ve uluslararası bilime katkı sunmayı amaçlamaktadır. 

Bozok Journal of Engineering and Architecture, Yozgat Bozok Üniversitesi’nin bilimsel bir yayın organı olup Mühendislik-Mimarlık Fakültesi tarafından elektronik ortamda yılda iki defa (Haziran ve Aralık) yayımlanan uluslararası, hakemli, açık erişim, süreli ve multidisipliner bir dergidir. Derginin kısaltılmış ismi Bozok J Eng Arch olarak belirlenmiştir. Bozok Journal of Engineering and Architecture yayın hayatına 2022 yılından itibaren başlayacaktır. Değerlendirilmek üzere dergiye gönderilen Türkçe veya İngilizce dillerinden birinde hazırlanmış olan ve daha önce başka bir dergide yayınlanmamış, yayınlanmak üzere kabul edilmemiş veya yayınlanmak için değerlendirme aşamasında olmayan çalışmalar olması gerekmektedir. Değerlendirme sürecinde olan çalışmaların ve dergide basılan yayınların tüm sorumlulukları yazar(lar)a aittir. Dergide yayınlanan eserlerin telif hakları Bozok Journal of Engineering and Architecture’a aittir. Dergide yayınlanan yazılar için ücret ya da karşılık ödenmez. Dergiye gönderilen çalışmalar dergi yazım kurallarında belirtilen koşullar ve yayın ilkelerinde belirtilen hususlar dikkate alınarak ön kontrolden geçirilmektedir. Bu nedenle dergiye gönderilecek çalışmaların bu noktalar ışığında uygun şekilde hazırlanması gereklidir. Dergiye gönderilen çalışmalar ilk olarak teknik açıdan (şekil ve içerik yönünden) ön incelemeden geçirilmektedir. Teknik açıdan uygun bulunan çalışmalar Baş Editör tarafından Yayın Kurulu ve/veya Alan Editörleri’ne sunulmaktadır. İlgili Alan Editörleri ya da kurul tarafından değerlendirilerek dergi için uygun bulunan çalışmalar en az iki (2) hakem ataması yapılarak hakem süreci başlatılır. Bozok Journal of Engineering and Architecture çift kör hakemlik (double blind peer review) sistemine göre hakemlik süreci uygulamaktadır. Çalışmaların hakem değerlendirme süreçleri ortalama 2-5 hafta sürmektedir. Hakemler ve Alan Editörleri’nden gelen değerlendirme raporlarına göre dergi editörlüğü tarafından ilgili çalışmaların yayınlanmak üzere kabul edilmesine, yazar(lar)dan düzeltme ve/veya ek bilgi talep edilmesine ya da çalışmaların reddedilmesine karar verilebilecektir. Dergiye gönderilen çalışmalar için son karar Baş Editör tarafından verilmektedir.

YAZIM KURALLARI
Yazı Karakteri ve Sayfa Düzeni
1. Bozok Journal of Engineering and Architecture’a Times New Roman yazı karakteri, 10 punto, 1.15 satır aralıklı ve makale şablonu dikkate alınarak hazırlanmalıdır.
2. Dergiye gönderilecek çalışmalar için sayfa düzeni makale şablonunda belirtildiği üzere Yazılar, Times New Roman 10 punto ile, sayfanın tüm kenarlarından 1.27 cm boşluk kalacak şekilde 1.15 satır aralıklı yazılmalıdır.

Özet, Başlık, Anahtar Kelime
3. Dergiye gönderilen ve Türkçe yazılan tüm çalışmalarda Türkçe ve İngilizce özet bulunmalıdır. Özet metin Times New Roman yazı karakteri ile 9 punto, iki yana yaslı ve tek satır aralıklı hazırlanmalıdır.
4. Eser başlıkları, Türkçe ve İngilizce özetlerinin üzerine sözcüklerin ilk kelimelerinin ilk harfleri büyük olacak şekilde, ortalı, Times New Roman, 14 punto ve kalın (bold) olacak şekilde yazılmalıdır.
5. Makalenin başlığı, ilk kelime ve özel isimler dışında küçük harflerle yazılmalıdır. Başlık sayfası, cümle halinde tam başlığı, tüm yazarların tam adlarını ve kurumları içermelidir. Sorumlu yazara ait bilgiler ilk sayfanın sonuna yazılmalıdır. Gerekli tüm bildirimler veya sorumluluk reddi beyanları ilk sayfada yer almalıdır.
6. Özet başlığının hemen altında, araştırma ve elde edilen sonuçlar hakkında net bilgi verilmeli ve 250 kelimeyi geçmemelidir. Özet alıntı içermemelidir. Makalenin başlığı ve özeti matematiksel formüller içermemelidir.
7. Özet metinlerin altında 3-5 arasında Türkçe ve İngilizce olarak Anahtar Kelime (Keywords) yazılmalıdır. Anahtar kelimeler (Keywords)’de bulunan sözcüklerin ilk harfi büyük olmalıdır. Anahtar kelimeler kısaltmalar içermemelidir.

Makale Metni:
8. Ana başlıklar Times New Roman 11 punto 1.15 satır aralığıdır. Metin içerikleri Times New Roman 10 punto 1.15 satır aralığı olacaktır. Alt başlıklarda her kelimenin baş harfi büyük olmalıdır.
9. Çalışmanın durumunu tartışmalı yalnızca temel arka planı ana hatlarıyla belirtmeli ve bulguları veya sonuçları içermemelidir. Konu alanının bir incelemesi olmamalı ele alınan sorunun net bir ifadesi ile bitmelidir. Kısaltmalar önce parantez içinde tanımlanmalı ve daha sonra kısaltma olarak kullanılmalıdır.
10. Yazarlar, Bozok Journal of Engineering and Architecture'a gönderilmek üzere bir makale hazırlarken bu şablonu kullanmalıdır. Makale Microsoft Word'de yazılmalıdır. Şablonun ilgili bölümlerindeki metinler yazılarak veya kopyalanıp yapıştırılarak değiştirilebilir ve şablonda verilen stiller kullanılabilir. Paragraflar arası 1 satır boşluk bırakılmalıdır.
11. Dergide yayınlanması için sunulan ve Türkçe hazırlanan çalışmalarda sıralama; Türkçe başlık, Türkçe özet, Anahtar kelimeler, İngilizce başlık (Title), İngilizce özet (Abstract), İngilizce anahtar kelimeler (Keywords) ve devamında Giriş, Materyal ve Metot, Bulgular ve Tartışma, Sonuç, Kaynaklar ve Eklerden oluşmalıdır. Çalışmalarda Türk Dil Kurumu'nun (TDK) yazım kılavuzu ve yazım kuralları dikkate alınmalı ve yabancı sözcükler yerine mümkün olduğu kadar Türkçe karşılıkları tercih edilmelidir. Yine de Türkçe’de alışılmamış kelimelerin metin içerisinde ilk kez kullanımında yabancı dildeki karşılığı parantez içerisinde verilmelidir. Jargon içermeyen kısa ve öz Türkçe kullanılmalıdır. Tekrarlayan uzun cümleler ve pasif ses kullanımından kaçınılmalıdır. Metnin bilgisayar yazım ve dilbilgisi programları aracılığıyla çalıştırılması tavsiye edilir. Tüm yazıların yazarlar için talimatlara uygunluğu kontrol edilmelidir. Yönergelere uymayan makaleler hakemlere değerlendirilmek üzere gönderilmeyecektir.
12. Dergide yayınlanması için sunulan ve İngilizce hazırlanan çalışmalarda sıralama; Title, Abstract, Keywords ve devamında Introduction, Material and Methods, Results and Discussion, Conclusions, References ve Supplementary materials bölümlerinden oluşmalıdır. İngilizce hazırlanan makaleler de British English kuralları dikkate alınmalıdır.
13. Yayınlanmış literatürden kapsamlı alıntılardan ve tartışmalardan kaçınılmalıdır. Araştırma makaleleri 15 sayfadan uzun olmamalı, 40 kaynak sınırına sahip olmalıdır.
Bölüm Başlıkları
14. Araştırma makaleleri aşağıda listelenen bölümlere ayrılmalıdır. Ana bölümler sırayla numaralandırılmalıdır (1. Giriş, 2. Materyal ve Metot vb.), alt bölümler ise 1.1., 1.2. vb. olarak numaralandırılmalıdır. Üç dereceden fazla başlık kullanılmamalıdır. Referanslar bölümlerine numara verilmemelidir.

Semboller, Birimler ve Kısaltmalar
15. Eğer ×, µ, η, ν gibi semboller kullanılıyorsa, Word'ün Simge menüsü kullanılarak eklenmelidir. Matematiksel denklemler ve formüller yazmak için Microsoft Word denklem kullanılmalıdır. Denklemler resim şeklinde olmamalıdır.
16. Sembol menüsünden derece sembolleri (°) kullanılmalıdır, üst simge o harfi veya 0 rakamı kullanılmamalıdır. Çarpma sembolleri (×) kullanılmalıdır, x harfi kullanılmamalıdır. Sayılar ve birimler (ör. 3 km) ve sayılar ile matematiksel simgeler (+, –, ×, =, <, >) arasına boşluk konulmalı, ancak sayılar ve yüzde simgeleri (örn. %45) arasına boşluk konulmamalıdır. Lütfen SI birimlerini kullanınız.

Metin içi Kaynak Gösterme
17. Kaynak listesinde yalnızca metinde atıfta bulunulan ve yayınlanmış veya yayına kabul edilmiş eserler yer almalıdır. Yayınlanmamış sonuçlar ve kişisel iletişimler referans listesinde bulunmamalıdır. Kaynaklar metin içinde köşeli parantez içinde [1] şeklinde numaralandırılarak verilmelidir. Birlikte görünen alıntı numaraları için ayrı parantez setleri kullanmayınız, örn. [2], [3], [5]–[9] yerine, [2,3,5–9] kullanınız. Makalede atıf yapılan tüm kaynaklar sondaki kaynakça listesinde yer almalı ve kaynakça listesinde yer alan tüm kaynaklar makalede alıntılanmalıdır. Alıntı numarası vermek için referans yönetim programlarının (Mendeley, Zotero, Endnote, Refworks vb.) kullanılması tavsiye edilir.

Yazar Adları
18. Yazar adları 10 punto, adresleri 9 punto olmalıdır. Yazar adları ile adresleri arasında satır aralığı bırakılmamalıdır.

Dipnotlar
19. Dipnotlardan olabildiğince kaçınılmalıdır fakat çok gerekli ise kullanıldığı sayfanın en altına çizgi ile ayrılarak yazılmalıdır.

Tablolar ve Şekiller
20. Öncelikle, basit bulgular tablo veya şekillere ihtiyaç duymadan doğrudan metin içinde sunulabilir. Tablolar hariç tüm çizimler (fotoğraflar, çizimler, grafikler vb.) “Şekil” olarak etiketlenmelidir. Tüm tablo ve şekillerin bir başlığı ve/veya açıklaması olmalı ve numaralandırılmalıdır (örn. Tablo 1, Şekil 2), tek bir tablo veya şekil olması durumunda tablo veya şekil, "Tablo" veya "Şekil" olarak etiketlenmelidir. Altyazılar cümle halinde yazılmalıdır (örn. Yapay Arı Kolonisi Algoritması). Şekillerde kullanılan yazı tipi Times New Roman olmalıdır. ×, μ, η veya ν gibi semboller kullanılıyorsa, Word'ün Sembol menüsü kullanılarak eklenmelidir. Tüm tablo ve şekiller, metinde atıfta bulunulduğu şekilde ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Tablo ve Şekiller, metinde ilgili metnin yanında yer almalıdır.
21. Genişlik 16 cm olarak ayarlandığında resimlerin çözünürlüğü 118 piksel/cm'den az olmamalıdır. Görseller 1200 dpi çözünürlükte taranmalı ve jpeg veya tiff formatında olmalıdır. Grafikler ve diyagramlar 0,5 ile 1 punto arasında bir çizgi kalınlığı ile çizilmelidir. Çizgi kalınlığı 0,5 puntodan az veya 1 puntodan fazla olan grafik ve diyagramlar kabul edilmez. Taranmış veya fotokopisi alınmış grafikler ve diyagramlar kabul edilmez. Şekil stili aşağıda verilmiştir.
22. Grafikler, diyagramlar veya çizimler olan şekiller değiştirilebilir bir formatta sunulmalıdır, yani grafik personeli bunları değiştirebilmelidir. Ayrıca tüm tablolar resim, excel veya pdf olarak değil, düzenlenebilir metin olarak sunulmalıdır. Fotoğraf olmadıkça resim dosyası (tiff, jpeg veya eps) olarak yapıştırılmamalıdır. Başlık, sütun başlıkları ve dipnotlar dahil olmak üzere tablo ve şekiller 16 × 20 cm'yi geçmemeli ve genişliği 8 cm'den küçük olmamalıdır. Tüm tablolar için, lütfen Word'ün Tablo özelliğini kullanınız.

Teşekkür
23. Yazarlar, teknik yardım, özel materyallerin kaynağı, mali desteği belirtmelidirler. Finansman sağlayan kuruluşların isimleri tam olarak yazılmalıdır.

Yazar Katkıları
24. Çalışmadaki tüm yazarların katkıları açıkça belirtilmelidir.

Kaynaklar
25. Kişisel iletişimleri, yayınlanmamış verileri, web sitelerini veya diğer yayınlanmamış materyalleri, bu tür materyaller metne (parantez içinde) eklenmiş olmasına rağmen referans olarak dahil etmeyiniz. Bir referansın yazarı bir kurum veya kuruluş ise, adını referans listesinde kullanın (eğer uygunsa alıntıda bir kısaltma kullanarak); “Anonim” kullanmayın. İngilizce dışındaki dillerde yayın yapılması durumunda, varsa yayınlanmış İngilizce başlığı “(Türkçe makale, İngilizce özeti ile)” gibi bir açıklama ile verilmelidir. Kaynaklar metinde ilk geçiş sırasına göre sıralanmalıdır. 4 veya daha fazla olmadıkça tüm yazarlar kaynak listelerinde yer almalıdır, bu durumda sadece ilk 3 verilmeli ve ardından 've ekibi' yazılmalıdır. Makale, yazar isimlerinin ve yıllarının yazılışlarının metin içinde kaynak listesindeki ile birebir aynı olduğundan emin olmak için dikkatli bir şekilde kontrol ediniz. Kaynaklar IEEE standardında aşağıdaki gibi biçimlendirilmelidir (lütfen noktalama ve büyük harf kullanımına dikkat ediniz): Kaynakça oluşturmak için referans yönetim programlarının (Mendeley, zotero, endnote, refworks vb.) kullanılması tavsiye edilir.

Dergi Makalesi
[1] L. Deng and D. Yu, “Deep Learning: Methods and Applications,” Found Trends Signal Process, vol. 7, no. 3–4, pp. 197–387, Jun. 2014, doi: 10.1561/2000000039.
[2] N. L. Panwar, S. C. Kaushik, and S. Kothari, “Role of renewable energy sources in environmental protection: A review,” Renew. Sustain. Energy Rev., vol. 15, no. 3, pp. 1513–1524, Apr. 2011, doi: 10.1016/j.rser.2010.11.037.
Kitap
[3] Y. A. Çengel, M. A. Boles, and M. Kanoglu, Thermodynamics: An Engineering Approach. McGraw-Hill Education, 2018.
[4] K. Frampton, Modern Architecture: A Critical History. Thames & Hudson, 2020.
Kitap Bölümü
[5] S. Lattemann, S. G. S. Rodriguez, M. D. Kennedy, J. C. Schippers, and G. L. Amy, “Environmental and Performance Aspects of Pretreatment and Desalination Technologies,” in Advances in Water Desalination, John Wiley & Sons, Ltd, 2012, pp. 79–195. doi: 10.1002/9781118347737.ch2.
[6] J. Pirskanen, K. Ranta-aho, R. Ruismäki, and M. Uusitalo, “Wireless Spectrum for 5G,” in 5G for the Connected World, John Wiley & Sons, Ltd, 2019, pp. 35–50. doi: 10.1002/9781119247111.ch2.
Konferans Bildirileri
[7] L. Katsman, V. Dubovsky, G. Ziskind, and R. Letan, “Experimental Investigation of Solid-Liquid Phase Change in Cylindrical Geometry”, ASME/JSME 2007 Thermal Engineering Heat Transfer Summer Conference collocated with the ASME 2007 InterPACK Conference, Aug. 2009, pp. 239–244. doi: 10.1115/HT2007-32354.
[8] L. Liu and H. Miao, "A specification-based approach to testing polymorphic attributes," in Formal Methods and Software Engineering: Proceedings of the 6th International Conference on Formal Engineering Methods, ICFEM 2004, Seattle, WA, USA, November 8-12, 2004, J. Davies, W. Schulte, M. Barnett, Eds. Berlin: Springer, 2004. pp. 306-19.
Tezler
[9] S. Ebadi, “Performance Enhancement of Thermal Energy Storage System using Bio-based Composite PCM,” PhD Dissertation, The University of Guelph, Guelph, Ontario, Canada, 2018.
Web Sayfası
[10] DHMİ, “İstatistik.”, http://www.dhmi.gov.tr/istatistik.aspx. [Erişim Tarihi: 13-Eylül-2016].

26. Yazım kurallarında belirtilmeyen durumlar ile karşılaşan yazarlar bilimsel makalelerde benimsenen hususları dikkate almalıdırlar.

a. Yazar eserin telif hakkını elinde tutar ve ilk yayımlama hakkını dergiye verir. Eser, yazarının belirtilmesi ve ilk yayımının bu dergide yapılması koşuluyla diğerleri tarafından paylaşılmasına olanak veren Creative Commons Atrribution lisansı altında lisanslanır.

b. Yazar, eserin dergide yayımlanmış versiyonunun tam yetki vermeden dağıtımı (örneğin, kurumsal bir veri bankasına gönderilmesi ya da bir kitapta yayımlanması) için ayrı sözleşme düzenlemeleri yapabilir.

c. Yazarların eserlerini dergiye göndermeden önce ya da gönderi süreci devam ederken internet üzerinden (örneğin, kurumsal veri tabanında ya da kendi web sitelerinde) paylaşmaları teşvik edilir; bu, hem verimli fikir alışverişlerine hem de eserin daha erken ve daha çok atıf almasına yol açabilir (bakınız Açık Erişimin Etkisi)






NOT:
a. Makaleler yazım kurallarında ve şablonda belirtildiği gibi hazırlanmalı ve Word dosyası olarak dergiye gönderilmelidir.
b. Telif Hakkı Formu çıktısı sistem üzerinden temin edilmeli, gerekli bilgiler doldurulduktan sonra tüm yazarlar tarafından imzalanmalı ve PDF formatında gönderilmelidir.
c. Ön kontrol aşamasında çalışma üzerinde belirtilen düzeltmeler yalnızca bir defa örnek teşkil etmek amaçlı gösterilecektir. Çalışmanın yazar(lar) tarafından, açıklamalar ve örnek işaretlemeler doğrultusunda düzenlenmesi ve benzer hataların düzeltilmesi gerekmektedir. (Örn. Çalışmanın referans gösteriminde bir düzenleme var ise diğer tüm referanslar kontrol edilmelidir).
d. Ön kontrol aşamasında belirtilen düzenlemeler yazar tarafından yapılmadığı sürece değerlendirilmeye alınmayacaktır.
e. Yayın aşamasında Dizgi ve Tasarım ekibi tarafından belirtilen düzenlemeler belirlenen tarihe kadar yapılmalıdır. Aksi halde, makaleniz bir sonraki sayıda yayınlanacaktır.


Makale Şablonunu İndirmek İçin TIKLAYINIZ

Yayın Politikası

• Bozok Journal of Engineering and Architecture yılda iki kez (Haziran ve Aralık) olmak üzere elektronik ortamda yayımlanan uluslararası, hakemli, açık erişim, süreli ve multidisipliner bir dergidir.
• Dergiye gönderilen çalışmalar en az iki hakem tarafından değerlendirilmektedir.
• Dergimizde çift kör hakemlik (double blind peer review) sistemine göre hakem süreci yürütülmektedir.
• Kabul edilen çalışmalar kabul tarihine göre yayına alınacaktır.
• Dergi açık erişim sistemi ile faaliyet göstermektedir. Dergi sayılarında yayımlanan çalışmalara ücretsiz olarak erişim sağlanabilir.
• Dergiye gönderilen çalışmalardan herhangi bir aşamada ücret talep edilmemektedir.


Etik İlkeler

Bozok Journal of Engineering and Architecture tarafından uygulanan etik ilkeler aşağıda maddeler halinde sunulmuştur.

• Etik kurul raporu eklenmesi, etik kurul izni gerektiren çalışmalar için zorunludur.
• Hakemlerin yazar(lar)ı, yazar(lar)ın hakemleri göremediği çift kör hakemlik süreci (double blind peer review) uygulanmaktadır.
• Dergiye gönderilen çalışmalar daha önce başka bir dergide yayınlanmamış, yayınlanmak üzere kabul edilmemiş veya yayınlanmak için değerlendirme aşamasında olmayan çalışmalar olması gerekmektedir.
• Yazar(lar)ın çalışma ile ilgili sorumluklarını onayladıkları Telif Hakkı Devir Formu tüm yazarlar tarafından ıslak imza ile imzalanmış olmalı ve çalışmanın ilk gönderim aşamasında dergiye sunulmalıdır.
• Dergide yayınlanan çalışmaların içeriğinden doğan yasal sorumluluk tamamen yazar(lar)a aittir.
• Araştırmaların sonuçları, yanlış, uydurma ve uygun olmayan veri manipülasyonu yapılmadan, açık ve dürüst bir şekilde ortaya konulmalıdır.

• Yazar(lar) çalışmada kullandıkları tüm alıntılarına referans vermiş olmalıdır ve bu konuda tüm sorumluluk yazar(lar)a aittir.
• Tüm yazarların etik ilkeler ile ilgili eşit sorumluluğa sahip oldukları unutulmamalıdır.
• Tüm çalışmalar için benzerlik oranı kontrolü yazarlar tarafından yapılmalı ve bu rapor dergiye ilk gönderim aşamasında sunulmalıdır. Rapor sonucunda %20 veya daha fazla benzerlik gösteren makaleler hakemlere gönderilme aşamasına alınmayacak ve reddedilecektir.
• Bozok Journal of Engineering and Architecture, Yayın Etik Kurulu (COPE)'nun Davranış Kuralları ve Dergi Editörleri İçin En İyi Uygulama Kılavuz İlkeleri (https://publicationethics.org/resources/code-conduct) tarafından açıklanan ilkelere uygun hareket etmekte ve sadece şeffaflık ilkeleri değil, aynı zamanda en iyi bilimsel uygulama COPE tarafından belirlenen kurallara uygun olan makaleleri yayınlar.

Bozok Journal of Engineering and Architecture’a gönderilen ya da yayınlanması için kabul edilen eserlerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir.